Apiterapi

Den 6. november 2007 holdt Asger Søgaard Jørgensen, som er daglig leder og konsulent hos Danmarks Biavlerforening, foredrag om biernes produkter som lægemidler og til helse.

Han indledte med at fortælle, at bisamfundet er det oplagte sted for sygdomme. Temperaturen i stadet er ca. 37 grader, og der tages mange bakterier med hjem, men bierne har meget effektive metoder til at forhindre vækst af bakterier. Derefter gennemgik han de forskellige produkter.

Honning lovprises i mange religiøse sammenhænge og har gennem tiderne været brugt lige fra balsamering til at styrke kroppen.

Apimondia har udgivet en CD-ROM om apiterapi, som giver en række historiske oplysninger.

Asger Søgaard Jørgensen fortalte, at honning søder mere end sukker. 100 g. sukker svarer til 70 g. honning, dvs. 17 sukkerknalder. Honning kan indeholde botulismebakterier, som normalt ikke er noget problem. Men i sjældne tilfælde kan det påvirke et spædbarns tarme og danne giftstoffet, som giver pølseforgiftning. Derfor frarådes det at give børn under 1 år honning, som ikke har været kogt.

En lille del af befolkningen har mulighed for at udvikle allergi mod honning, men man mener ikke, det er pollenafhængigt.

Honning renser, hæmmer og dræber bakterier og anvendes derfor til sårbehandling. Virkningen forsvinder, hvis honningen bliver opvarmet.

Asger Søgaard Jørgensen viste billeder af en dreng, der havde første- og andengradsforbrændinger og blev behandlet med honning. Efter 8 dage var sårene fint helede. Bakterier, der forårsager mavesår, får også hæmmet væksten af honning.

På Cuba har man behandlet 50 patienter, der havde knogleinfektioner, med honning. I løbet af 1 md. var 12% helbredt. Efter 3 mdr. var 22% helbredt og efter 6-10 mdr. var næsten alle helbredt. Kun 2% blev ikke helbredt. Den medicin, der normalt skulle anvendes ved sygdommen er meget dyr, derfor var det meget positivt, at den billige behandling med honning havde så god effekt.

HUSK OGSÅ: Honning forebygger effektivt tømmermænd. Tag 1 spsk. før festen begynder.

Asger Søgaard Jørgensen omtalte en speciel honning, der selv når den varmes op, har en bakteriehæmmende effekt, nemlig Manuka honning fra New Zealand. Den indeholder en del stoffer, som findes i propolis og bruges mod mange bakterier fra diarrhé, tyfus, infektioner i sår, kolera mv. Vi så et billede af et sår på foden, der ikke kunne behandles med antibiotika. Det blev i ca. 6 uger behandlet med manuka honning, som bekæmpede infektionen.

Propolis er biernes vigtige bakteriedræber. Propolis er anerkendt som naturlægemiddel i flere lande, og der har været forsket meget i Rusland, Japan, Cuba og Rumænien. Det er godt mod kroniske sår (mavesår), mod betændelser og er lokalbedøvende. Problemet er at standardisere produktet. Propolis samles ofte som afskrab og kan opløses i alkohol.

Pollen er biernes proteinkilde. Bifamiliens årsforbrug er 35 kg. En larve har brug for 125 mg. pollen og en voksen bi 40 mg. I alt 165 mg. pr. bi. Pollen kan være allergifremkaldende, men bierne samler normalt ikke store mængder pollen fra de vindbestøvede planter, der giver allergi.

Bivoks bruges til kosmetik og i elektronikindustrien. Det har ingen medicinsk effekt, da mennesker ikke kan omsætte det.

Gele Royal, fornemmer mange, har gode helbredende virkninger og kosmetiske egenskaber, men der er ikke gennemført undersøgelser, der kan dokumentere effekten.

Bigift som middel mod gigt er velkendt mellem biavlere, og i USA gøres der forsøg med at behandle slidgigt og ledbetændelse med bigiftpræparater. Det stimulerer immunforsvaret og fremmer dannelsen af cortisol, kroppens middel mod ledbetændelse. Der er meget snak om bigift som middel mod mange forskellige sygdomme, men der har kun været få kliniske forsøg, trods mange positive virkninger. Biprodukterne er vanskelige at standardisere og dosere, og der er ikke penge nok involveret i at sælge dem.

Asger Søgaard Jørgensen medbragte et temahæfte: Apitherapi, som er et særnummer af tidsskrift for Biavl fra 2001, hvor man kan læse meget mere om de spændende emner.

/Ulla Fogt